Porträttfotografi med attityd

Det som jag brinner mest för är porträttfotografi i alla dess former. Min bildstil är i grunden dokumentär och journalistisk, men jag är flexibel på den punkten. Och rent krasst så sker många av mina porträttfotograferingar med hjälp av studioblixtar, antingen i fotostudio eller på plats hos kunden. Det handlar helt enkelt om tycke och smak, och för mig som porträttfotograf så funkar båda.

Som fotograf är jag prestigelös i relation till kunden, tillmötesgående och inlyssnande. Kort sagt så är jag enkel att samarbeta med. Om tid finns så för jag gärna diskussion kring bildmanér och vad porträttfotografierna ska signalera inför själva fotograferingen. Handlar det istället om snabba puckar? Jag är ofta flexibel och kan rycka in med kort varsel.

Jag har god vana av porträttfotografering där många personer ska fotograferas under en begränsad tid. Läs mer om företagsfotografering.

Fotoblogg

Fotostudio i Stockholm Hornstull

Fotostudio i Stockholm

I somras bytte jag fotostudio. Numera ligger studion i Hornstull i Stockholm och är större och finare.

Författarporträttet på Stieg Larsson

Stieg Larssons författarporträtt

Författarporträttet på Stieg Larsson i hans tre Millennieböcker, var aldrig tänkt att bli det officiella fotot för en världskänd deckarförfattare.

Omslagsfotografering till rapport som vann Publishingpriset

Publishingpriset

Rapporten Stängda dörrar tilldelades Publishingpriset – en rapport som jag tagit merparten av fotona till.

Porträttfotografering med Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm

Fotografering av Gloria Ray

I somras fotograferade jag Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm. Hon var en av nio afroamerikanska studenter som bröt rassegregationen i USA 1957.

Fotografering i Riksdagen med ledamoten Fredrik Malm

Porträttfotografering i riksdagen

För ett tag sedan fotade jag på en av mina favoritplatser – Riksdagen. Här finns starkt skiftande och ofta spännande miljöer som lämpar sig bra för fotografering.

Om mig som porträttfotograf

Ett bra porträttfoto beror sällan på dyra fotoprylar. Snarare handlar porträttfotografering om en förmåga hos fotografen att förstå syftet med porträttet, hur man når dit, och kanske mest av allt – förmågan att kommunicera. En dyr kamera, eller många studioblixtar, behöver inte ge en bra bild. Det är bara teknik.

Mitt intresse för porträttfotografi har funnits sedan unga år. Jag har hunnit avverka ett antal analoga mörkrum där jag framkallat svartvita pappersbilder. Och hos mig så finns en fascination för det analoga.

De gamla kamerorna med 36 bilder i en filmrulle ställde hårdare krav på fotografen. Det fanns ingen display som visade resultatet vid fototillfället. Snarare gällde det att verkligen förstå bildkomposition, ljus och hur man möter en annan människa i en obekväm situation.

Och porträttfotografi handlar i första hand om ett möte. Ett slående porträttfoto handlar sällan om teknik, utan om hur fotografen hanterar det mötet.

Merparten av min fotografiska verksamhet består av porträttfotografi i olika former. Främst företagsporträtt och porträtt för redaktionell publicering, men även mer konstnärliga bilder. Fotojobben brukar främst vara centrerade kring Stockholm, men jag rör mig även över Sverige.