Porträttfotografi med attityd

Jag är en porträttfotograf i Stockholm och Uppsala, specialiserad på porträttfoto för företag, men även skådespelare, artister och andra kreativa själar. Porträttfotografi kan se olika ut och min bildstil är mestadels dokumentär och journalistisk, men jag rör mig ofta mellan olika fotostilar.

En del porträttfotograferingar kräver blixtar, videolampor eller annat kontgjort ljus. Dessutom makeupartist, stylist, separat videofilmare m fl. Andra fotograferingar kräver som mest en kamera eller två. Jag är van vid båda alternativen.

Porträttfoto i studio eller miljö

Porträtt fotar jag dels i en fotostudio i Hornstull i Stockholm. Men jag har också möjlighet att komma till dig och fota i din naturliga miljö. Jag har utrustning för att bygga upp en mobil fotostudio där det behövs.

Som fotograf strävar jag efter att vara prestigelös, lyhörd och samarbetsvillig gentemot mina kunder. Jag välkomnar diskussioner om bildmanér och porträttens budskap innan fotograferingen.

Handlar det istället om snabba puckar? Jag är ofta flexibel och kan rycka in med kort varsel.

Porträttfotografi ska vara kul

En porträttfotografering ska framför allt vara rolig. Lekfullhet och improvisation är ofta nyckeln till ett riktigt bra porträttfoto, och det innebär att våga ta sig utanför sin comfort zone.

Mina porträttfotograferingar genomsyras av samtal om posering, ansiktsuttryck och de signaler de förmedlar. Fotograferingen för mig är en kontinuerlig process av testande, omprövande och förfining. Det är mer som ett grupparbete än en prestation framför kameran.

Hör av dig om du är intresserad av porträttfotografering!

Kontakta mig gärna!
David Lagerlöf
070 742 25 27
david@fotograflagerlof.se
WhatsApp

Fotoblogg

Författarporträttet på Stieg Larsson

Stieg Larssons författarporträtt

Författarporträttet på Stieg Larsson i hans tre Millennieböcker, var aldrig tänkt att bli det officiella fotot för en världskänd deckarförfattare.

Omslagsfotografering till rapport som vann Publishingpriset

Publishingpriset

Rapporten Stängda dörrar tilldelades Publishingpriset – en rapport som jag tagit merparten av fotona till.

Porträttfotografering med Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm

Fotografering av Gloria Ray

I somras fotograferade jag Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm. Hon var en av nio afroamerikanska studenter som bröt rassegregationen i USA 1957.

Fotografering i Riksdagen med ledamoten Fredrik Malm

Porträttfotografering i riksdagen

För ett tag sedan fotade jag på en av mina favoritplatser – Riksdagen. Här finns starkt skiftande och ofta spännande miljöer som lämpar sig bra för fotografering.

Att tänka på inför porträttfotografering

Ska du ta nya porträttfoton? Här kommer en lathund med vanliga frågor och tips vad du bör tänka på.

Frågor om klädsel är vanligt inför porträttfotografering. Svaret beror på vad du vill signalera och hur du vill framstå. Fundera över syftet med bilderna och vad de ska kommunicera, och även vad som passar din personlighet.

Vare sig du vill använda smink eller inte så funkar bådadera. Det viktiga om du vill använda smink är att inte sminka dig för hårt. Sminka dig så som du brukar göra till vardags.

Makeup-artister vet bland annat hur man gör en bra sminkning inför porträttfotografering med studioblixtar. Ofta kan de även fixa hår. De kan verkligen tillföra det lilla extra som ger pricken över i. Jag har kontakt med proffsiga makeup-artister om det skulle vara av intresse inför fotograferingen.

Retusch av porträttfoton är en naturlig del av efterbearbetningen och anpassas efter individen. Exempelvis kan skuggor ljusas upp, trötta påsar under ögonen piffas till, huden bli lite mer jämn och fotot få en övergripande fräsch look utan att överdriva.

Oroa dig inte för hur du ska posera. Det löser vi på plats. Jag leder jag dig genom olika poser där porträttfotograferingen är ett samarbete med ett gemensamt mål. Fotona matas in i en dator under fotograferingen. Dessa kommer vi att gå igenom och vid behov ta fler foton.

Spelar tiden på dagen någon roll? Om fotograferingen sker i fotostudio, är svaret nej. För utomhusfotografering är det viktigt att tänka på ljusförhållandena, särskilt under vintermånaderna med färre timmar av dagsljus. På sommaren kan det istället vara för hårt ljus med hårda skuggor och kisande ögon till följd. Men detta samtalar vi om inför fotograferingen.

Tänk igenom porträttfotograferingen och ha en tydlig idé om syftet och vad fotona ska signalera. Då blir det enklare att säkerställa att du blir nöjd med resultatet.

Om mig som porträttfotograf

En bra porträttbild beror sällan på dyra fotoprylar eller senaste tekniken. Kameran skapar inte porträttbilden. Snarare handlar porträttfotografering om en förmåga hos fotografen att förstå syftet med porträttet, hur man når dit, och kanske mest av allt – förmågan att kommunicera. En dyr kamera, eller många studioblixtar, behöver inte ge en bra bild. Det är bara teknik.

Mitt intresse för porträttfotografi har funnits sedan unga år. Jag har hunnit avverka ett antal analoga mörkrum där jag framkallat svartvita pappersbilder. Och hos mig så finns en fascination för det analoga.

De gamla kamerorna med 36 bilder i en filmrulle ställde hårdare krav på fotografen. Det fanns ingen display som visade resultatet vid fototillfället. Snarare gällde det att verkligen förstå bildkomposition, ljus och hur man möter en annan människa i en obekväm situation.

Och porträttfotografi handlar i första hand om ett möte. Ett slående porträttfoto handlar sällan om teknik, utan om hur fotografen hanterar det mötet.

Merparten av min fotografiska verksamhet består av porträttfotografi i olika former. Främst företagsporträtt och porträtt för redaktionell publicering, men även mer konstnärliga bilder. Fotojobben brukar främst vara centrerade kring Stockholm, men jag rör mig även över Sverige.