Bilan Osman i fotostudion, författare till boken Det var bättre förr, utgiven på Norstedts förlag.

Porträttfotografering med attityd

Porträttfotografering är min stora passion som fotograf. Dels så fotar jag företagsporträtt, men även porträtt för skådespelare, artister och andra kreativa själar.

Min bildstil är i grunden dokumentär och jag älskar befintligt ljus och spännande miljöer. Men jag fotar även i en fotostudio i Hornstull med blixtljus eller videoljus, och allt som hör till.

En porträttfotografering ska framför allt vara rolig. Lekfullhet och improvisation är ofta nyckeln till ett riktigt bra porträttfoto. Det innebär att våga ta sig utanför sin comfort zone.

Mina porträttfotograferingar genomsyras av samtal om posering, ansiktsuttryck och de signaler de förmedlar. Fotograferingen för mig är en kontinuerlig process av testande, omprövande och förfining. Det är mer som ett grupparbete än en prestation framför kameran.

Hör av dig om du är intresserad av porträttfotografering!

Hör av dig!
David Lagerlöf
070 742 25 27
david@fotograflagerlof.se

Att tänka på inför porträttfotografering

Ska du ta nya porträttfoton? Här kommer en lathund med vanliga frågor och tips vad du bör tänka på.

Kläderna du bär vid en porträttfotografering bör spegla din personlighet och syftet med bilderna. Vill du utstråla professionalitet, kreativitet eller en mer avslappnad stil? Tänk på vilka plattformar porträtten ska användas på – ttill exempel LinkedIn, hemsida eller personliga sammanhang.

Undvik stora logotyper och starka mönster som kan ta fokus från ansiktet. Neutrala färger fungerar oftast bra, men välj gärna nyanser som passar din hudton och ger kontrast. Eller kanske kläder som sticker ut?

Tips: Du är alltid välkommen att rådgöra med mig inför fotograferingen – tillsammans hittar vi en klädstil som både känns naturlig och ser bra ut på bild.

Sminka dig som du brukar göra till vardags – så att du känner dig bekväm och ser ut som dig själv. Undvik alltför stark makeup, hård contouring eller glansiga produkter som kan ge oönskade reflexer på bild. Naturligt smink fungerar bäst i både studioblixtar och dagsljus.

Om du föredrar att vara osminkad är det helt okej – det viktigaste är att du känner dig trygg och representerad i porträtten.

Tips: Om du är osäker på hur ljus och kamera påverkar sminket kan vi prata igenom det några dagar innan fotograferingen.

Att anlita en makeup-artist kan verkligen lyfta resultatet av din porträttfotografering, särskilt vid studiofotografering med blixtljus. Proffsiga makeup-artister vet hur man skapar en makeup som fungerar i kameran. Ofta erbjuder de även hårstyling, vilket gör helheten mer genomtänkt.

Tips: Jag samarbetar med erfarna makeup-artister och kan ordna kontakt om du vill boka det som tillval inför din session.

Retuscheringen görs varsamt för att bevara din personlighet och naturliga uttryck. Exempelvis kan skuggor ljusas upp, trötta påsar under ögonen piffas till och huden bli lite mer jämn. Målet är att ge en övergripande fräsch look utan att överdriva. I regel så arbetar jag inte med att ”ta bort” utan snarare ”tona ner”.

Du behöver inte kunna posera – jag guidar dig genom hela fotograferingen. Vi arbetar tillsammans för att få fram naturliga uttryck, avslappnade poser och bilder som känns äkta. Målet är att du ska känna dig trygg, avslappnad och nöjd med resultatet. 

Under fotograferingen ser vi bilderna direkt i datorn – det ger dig överblick och möjlighet att påverka hur vi går vidare. Det är ett kreativt samarbete, inte en prestation.

Så, ta ett djupt andetag, var dig själv – resten fixar vi tillsammans.

Det beror på om vi fotograferar i studio eller utomhus. I studio spelar tiden ingen roll eftersom ljuset kontrolleras med blixtar. 

Vid utomhusfotografering däremot påverkar ljuset resultatet – vintertid gäller det att hinna innan solen går ner, medan sommaren ofta innebär skarpt ljus mitt på dagen, vilket kan ge hårda skuggor och kisande ögon.

Vi diskuterar alltid tidpunkt och ljusförhållanden i förväg, så att vi planerar fotograferingen när ljuset är som mest fördelaktigt – ofta på morgonen eller sen eftermiddag.

Fundera på vad porträtten ska användas till och vilket intryck du vill förmedla – professionellt, kreativt, avslappnat? Att ha ett tydligt syfte gör det enklare att välja kläder, uttryck och miljö, och hjälper mig som fotograf att fånga rätt känsla.

Tips: Du behöver inte ha alla svar från början – jag hjälper dig gärna att planera upplägget utifrån dina behov och mål.

Om mig som porträttfotograf

En bra porträttbild beror sällan på dyra fotoprylar eller senaste tekniken. Kameran skapar inte porträttbilden. Snarare handlar porträttfotografering om en förmåga hos fotografen att förstå syftet med porträttet, hur man når dit, och kanske mest av allt – förmågan att kommunicera. En dyr kamera, eller många studioblixtar, behöver inte ge en bra bild. Det är bara teknik.

Mitt intresse för porträttfotografi har funnits sedan unga år. Jag har hunnit avverka ett antal analoga mörkrum där jag framkallat svartvita pappersbilder. Och hos mig så finns en fascination för det analoga.

De gamla kamerorna med 36 bilder i en filmrulle ställde hårdare krav på fotografen. Det fanns ingen display som visade resultatet vid fototillfället. Snarare gällde det att verkligen förstå bildkomposition, ljus och hur man möter en annan människa i en obekväm situation.

Och porträttfotografi handlar i första hand om ett möte. Ett slående porträttfoto handlar sällan om teknik, utan om hur fotografen hanterar det mötet.

Merparten av min fotografiska verksamhet består av porträttfotografi i olika former. Främst företagsporträtt och porträtt för redaktionell publicering, men även mer konstnärliga bilder. Fotojobben brukar främst vara centrerade kring Stockholm, men jag rör mig även över Sverige.

Fotoblogg

Författarporträttet på Stieg Larsson

Stieg Larssons författarporträtt

Författarporträttet på Stieg Larsson i hans tre Millennieböcker, var aldrig tänkt att bli det officiella fotot för en världskänd deckarförfattare.

Omslagsfotografering till rapport som vann Publishingpriset

Publishingpriset

Rapporten Stängda dörrar tilldelades Publishingpriset – en rapport som jag tagit merparten av fotona till.

Porträttfotografering med Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm

Fotografering av Gloria Ray

I somras fotograferade jag Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm. Hon var en av nio afroamerikanska studenter som bröt rassegregationen i USA 1957.

Fotografering i Riksdagen med ledamoten Fredrik Malm

Porträttfotografering i riksdagen

För ett tag sedan fotade jag på en av mina favoritplatser – Riksdagen. Här finns starkt skiftande och ofta spännande miljöer som lämpar sig bra för fotografering.

Whatsapp whatsapp
Messenger messenger
chat Chatta