Redaktionell studiofotografering med Patricia Strenius

I somras bytte jag fotostudio. Numera ligger studion i Hornstull i Stockholm och är större och finare.

Fotoblogg

Modefotografering för Tillskärarakademin i Stockholm

Två dagars modefotografering för Tillskärarakademin i Stockholm. Se bilder!

Fotoporträtt på countrysångaren Jessica Falk

Från scenskräck till turné i Michigan och Nashville, det är del av artisten Jessica Falks liv.

Författarporträttet på Stieg Larsson

Författarporträttet på Stieg Larsson i hans tre Millennieböcker, var aldrig tänkt att bli det officiella fotot för en världskänd deckarförfattare.

Porträttfotografering med Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm

I somras fotograferade jag Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm. Hon var en av nio afroamerikanska studenter som bröt rassegregationen i USA 1957.

Fotografering i Riksdagen med ledamoten Fredrik Malm

För ett tag sedan fotade jag på en av mina favoritplatser – Riksdagen. Här finns starkt skiftande och ofta spännande miljöer som lämpar sig bra för fotografering.

Styrelsefotografering av Refugees Welcome i Stockholm

Det blev en fotografering av Refugees Welcome Stockholm i januari, organisationen som är mina personliga hjältar.

Porträttfotografering i Malmö till rapporten Stängda dörrar

Nya porträttfoton som togs för rapporten ”Stängda dörrar” som släpptes nyligen.

Porträttfotografering i Sarajevo

Bosnien och Hercegovina är allt annat än mellanmjölk. För några veckor sedan kom jag hem efter fem dagars fotograferande för ett reportage.

Mitt intresse för porträttfotografi har funnits sedan unga år. Jag har hunnit avverka ett antal analoga mörkrum där jag framkallat svartvita pappersbilder. Och hos mig så finns en fascination för det analoga.

De gamla kamerorna med 36 bilder i en filmrulle ställde hårdare krav på fotografen. Det fanns ingen display som visade resultatet vid fototillfället. Snarare gällde det att verkligen förstå bildkomposition, ljus och hur man möter en annan människa i en obekväm situation.

Och porträttfotografi handlar i första hand om ett möte. Ett slående porträttfoto handlar sällan om teknik, utan om hur fotografen hanterar det mötet.

Merparten av min fotografiska verksamhet består av porträttfotografi i olika former. Främst företagsporträtt och porträtt för redaktionell publicering, men även mer konstnärliga bilder. Fotojobben brukar främst vara centrerade kring Stockholm, men jag rör mig även över Sverige.

Om mig som porträttfotograf

Ett bra porträttfoto beror sällan på dyra fotoprylar. Snarare handlar porträttfotografering om en förmåga hos fotografen att förstå syftet med porträttet, hur man når dit, och kanske mest av allt - förmågan att kommunicera. En dyr kamera, eller många studioblixtar, behöver inte ge en bra bild. Det är bara teknik.