Svartvit porträttbild på kvinna tagen i Stockholm.

Bra porträttbilder: Varför det krävs mer än en dyr kamera

Varför ska man anlita en fotograf för att ta porträttbilder? En bra porträttbild är väl bara ett klick bort? Eller? I en värld där kameratekniken når ständigt nya höjder – hur står det till med porträttfotografins själ när alla har en mobilkamera i fickan? Är inte alla fotografer numera?

Innehåll

Mitt svar på det sistnämnda är ett bestämt nej. Det vore att blanda samman teknik och bild. Tekniken kan visserligen underlätta för fotografen, men är ingen garanti för ett bra bildmaterial. Om fotografen inte ”förstår bild” så spelar det ingen roll hur dyr tekniken är. Det är som sagt bara teknik.

Några av mina favoritfotografer fotar överhuvudtaget inte digitalt, utan använder någon gammal kamera som var toppmodern för länge sedan – långt innan någon visste vad en mobiltelefon är. Och bilderna är av långt högre fotografisk och konstnärlig kvalité än de flesta porträttbilder och fotografier som tas med digitalkamera.

Kameran gör inte fotografen

Teknik och fotoutrustning kan ses som fotografens penslar och dukar under en fotografering. Det kan förenkla avsevärt att förverkliga en vision, men behöver inte vara avgörande. Snarare finns annat som är grundläggande för att ta bra porträttbilder, exempelvis:

Förmåga att forma ljus

Oavsett vilken utrustning du använder så är det fotografens förståelse för ljus som skapar dynamik i porträttet. Det handlar om att förstår hur ljus beter sig i olika miljöer, hur ljuset kan anpassas och omformas, olika färgtemperaturer i olika miljöer och olika tider på dagen etc.

Bara ljus är en vetenskap i sig där det finns hur mycket som helst för en fotograf att lära. Förståelse för ljus är grundläggande för fotografiet, både artificiellt ljus så som studioblixtar, och dagsljus utomhus.

Och inte bara ljuset i sig, utan också skuggorna och kontrasterna kan vara avgörande för porträtt. En skicklig fotograf använder dessa element för att framhäva och skulptera motivets form. Här ger år av erfarenhet en känsla för bildkomposition, där linjer, form och balans skapar porträtt som förhoppningsvis berör.

Kommunikation med den som fotas

En stor del av mina fotograferingar baseras på kommunikation med den som ska fotograferas. Dels handlar det om förmåga att ge instruktioner, men kanske främst att lyssna till personen. De flesta är inte bekväma framför kameran, och ett konstruktivt samtal med personen kan vara direkt avgörande för en bra porträttbild.

Vad har personen för vision av porträttbilderna? Hur tänker sig personen att slutprodukten ska se ut, och vad ska bilden signalera? Nästa steg är att omtolka det personen säger till bild, vilket är en konst i sig.

Samtalen handlar även om att locka fram olika sinnesstämningar och uttryck – glada, allvarliga, sorgsna, melankoliska osv. Funkar inte detta så finns andra knep i fotograferns verktygslåda, och är något som fotografen lär sig efter år av träning.

Att ha närvaro och “se” bild

Målet för mig som porträttfotograf är att fotograferingen ska vara en samarbetsprocess, där man stegvis testar sig fram mot ett gemensamt slutmål. För att uppnå detta krävs det bland annat närvaro, fokus och förmåga att skapa en bekväm och avslappnad atmosfär för personen framför kameran.

Under fotosessionen gäller det som fotograf att vara närvarande och se allt som händer – hur ljuset faller, hur personen poserar, vinklar, blicken, hårstrån som sticker iväg, bakgrunden osv. Dessutom vara på alerten och fånga någon av de oväntade situationer som ofta uppstår. Sådana situationer skapar ofta de bästa bilderna, alltså foton där den som avporträtteras inte är beredd.

Summering

Den digitala revolutionen har utan tvekan förändrat fotograferingslandskapet. Men trots alla tekniska framsteg är det som gör en bra porträttbild detsamma som förut. Oavsett om det är med en toppmodern digitalkamera eller en enkel skokartongkamera, är det fotografens förmåga att se och förstå bilden som gör skillnaden. En professionell porträttfotograf använder teknologin som ett verktyg.

Att anlita en professionell fotograf innebär att man får en expert som både kan skapa porträttbilder som är tekniskt korrekta, men även har större förutsättningar att leva upp till den vision som kunden har.

Så nästa gång du behöver porträttbilder som verkligen sticker ut, överväg att anlita en yrkesverksam fotograf. För även i en värld där alla har en kamera i fickan, är det fortfarande år av träning och erfarenhet som gör skillnad.