Förberedelser inför porträttfoto för företag i fotostudio i Stockholm.

Planera porträttfotografering på arbetsplatsen

Ansvarar du för porträttfotografering för ditt företag eller organisation? En välplanerad session för porträttfoto kan höja profilen för hela arbetsstyrkan. Denna checklista baseras på frågor som jag får, och kan underlätta för dig som organiserar porträttfotograferingen av medarbetare, styrelse eller andra grupper.

Innehåll

Översyn av grafisk profil och bildmanér

Som porträttfotograf vill man gärna höra om visionen bakom en planerad porträttfotografering. Se över er grafiska profil och eventuellt bildmanér. Reflektera över vilken känsla porträttfotona ska förmedla. Ska de visa glädje, seriositet eller tillgänglighet? Eller kanske något helt annat?

Dessa tankar och idéer kan ligga till grund för val av plats för porträttfotograferingen. En neutral bakgrund i fotostudio eller hos företaget kan vara fördelaktig för vissa företagsporträtt. Porträtt med en levande miljö i bakgrunden funkar bättre för andra.

Involvera gärna fotografen i den diskussionen. Det räcker ofta med ett telefonsamtal eller e-post.

Vill du ha hjälp med porträttfotografering? Kontakt mig gärna!
David Lagerlöf
david@fotograflagerlof.se
070 742 25 27

Klädkod under fotograferingen

Informera dina kollegor om klädkoden och hur de ska förbereda sig. En enhetlig stil, vare sig det är formellt med kostym eller utan, bidrar till en sammanhängande bildserie. Alternativt om företaget föredrar ett mer avslappnat utseende med valfri klädsel.

Påminn om vikten av strukna kläder. Skrynklor går självklart att åtgärda i bildredigeringen. Men det är onödigt att redigeringstiden går åt till sådant som kunde åtgärdas innan fotograferingen.

Uppmana även kollegorna att kontrollera sina kläder för damm eller ludd, särskilt mörka kläder som kan avslöja mycket i ljuset från fotoblixtar.

Schemalägg porträttfotograferingen

För att säkerställa en effektiv porträttfotografering är det viktigt med ett tydligt schema, särskilt när tiden är begränsad. Överväg att låta tiderna för varje individ överlappa så att nästa person är redo medan en fotografering pågår. 

Det kan även vara effektivt att utse en person som agerar ”inkastare”, vilket innebär att denne ser till att alla är på plats i rätt tid.

En idé är att lägga in en fem- eller tio minuters paus vid några tillfällen, särskilt om många ska fotograferas. Pauser kan dels användas för att komma i kapp schemat om porträttfotograferingen drar ut på tiden.  Alternativt att låta fotografen ta just en paus, vilket brukar vara välkommet.

Vidare så behöver fotografen tid att komma till platsen, rigga upp eventuell utrustning så som blixtar och sedan testa ljus. Olika miljöer och bildstilar kräver olika mycket förberedelsetid, så ta ett snack med fotografen.

Skapa positiv atmosfär

Många känner sig obekväma framför kameran och reagerar negativt på porträttfoton av sig själva, oavsett bildkvaliteten. Det finns flera knep att bidra till en mer positiv stämning.

I regel så visas porträttbilderna som jag fotar på en datorskärm. Så var gärna beredd med glada tillrop och bekräfta att personen som fotas blir bra på bild. Peppa dina kollegor!

Locka tillbaka kollegorna

Porträttfotografering kan fylla flera syften. Förutom företagets externa marknadsföring så kan fotografering fylla en intern funktion. I takt med att distansarbete har blivit vanligare så har en del företag använt fotograferingstillfället för att samla arbetsstyrkan. Gärna i kombination med ett lustfyllt event som lockar tillbaka till arbetsplatsen.

Kommunikation inför porträttfotograferingen

En planerad porträttfotografering brukar generera frågor från kollegorna. Många är inte bekväma framför kameran och har därför funderingar. Förslag är att du gör ett utskick där du svarar på frågor enligt nedanstående. Punkterna utgår ifrån hur jag personligen arbetar, och kanske inte gäller för alla fotografer:

Hur göra framför kameran?

Fotografen kommer att ge tydliga instruktioner om vad personen ska göra och agera. Den som fotas behöver inte känna press att ”prestera” framför kameran. Processen är mer av ett samarbete mellan fotograf och den som fotograferas.

Redigeras porträttbilderna?

Bilderna kommer att redigeras och retuschas för att skapa en fräsch och naturlig look, utan att överdriva. Målet är att varje porträtt ska se professionellt och autentiskt ut. Tidvis kommer förfrågningar om att ta bort sådant som upplevs som ofördelaktigt. Det kan exempelvis vara en framträdande dubbelhaka. Min vanliga policy är att inte ta bort sådant i Photoshop. Istället finns enkla knep för att tona ner och göra det mindre iögonfallande.

Får man se bilderna som tas?

Under porträttfotograferingen finns möjlighet att se exempel på bilder som matats in i en dator medan fotografierna tagits. Det ger en överblick över hur porträttfotona ser ut och möjlighet att korrigera sådant som upplevs som ofördelaktigt. Det kan vara frisyren, hur kläderna sitter etc.

Det kan även vara en idé att placera en större spegel vid sidan av platsen där fotograferingen sker. Då kan den som ska påbörja fotograferingen gör en sista koll. Spegeln bör dock inte placeras så att den som fotas kan spegla sig i den. Personen riskerar då att fokusera mer på spegeln än kameran.

Vem väljer bild?

När det gäller bildval så gör förslagsvis fotografen ett första urval. Slutvalet görs sedan av den som avporträtterats eller av uppdragsgivaren. De valda porträttfotona är de som sedan redigeras och färdigställs.

Ett alternativ är att fotografierna som ska redigeras och färdigställas väljs på plats under fotograferingen. Det kräver dock lite mer  tid.

Hur får fotona användas?

En vanlig fråga är om medarbetarna får använda sina porträttfoton på sociala medier, såsom LinkedIn. Så bifoga några rader om hur ni som företag vill att porträttfotona används.

Jag hoppas att denna checklista kan vara till hjälp i planeringen av porträttfotografering. Kontakta mig gärna om du har fler frågor. Lycka till!

P.S. Jag fotograferar även porträtt för andra än företag. Besök min sida för porträttfotografering

Artikeln är uppdaterad 2024-06-07.