Skapa känsla av rum i en fotostudio.

Bygga känsla av rum i fotostudio

Jag har börjat öva mer på att bygga upp en känsla av rum i den fotostudio i Stockholm där jag fotograferar. Mest som en rolig kreativ process. Särskilt eftersom allt möjligt kan komma till användning, och det är ett plus om du gillar loppisar. Även de mest udda föremålen kan få en plats i framtida bilder.

Porträttfotografiet ovan är just ett sådant exempel. Jag tänkte kort berätta hur jag har gjort och tänkt och ge tips på utrustning.

Videoljus kontra blixt

För det första så har jag använt videolampor istället för blixtar. Personligen så tycker jag det är enklare att sätta ljuset vid denna form av studiofotograferingar. Du ser direkt hur ljuset påverkar omgivningen utan att behöva blixtra hela tiden, även om ledljuset kan ge en hint.

Videolampor ger även känslan av ett mer naturligt ljus jämfört med blixtar, vilket är det som jag har strävat efter. Ett extra plus är att om videolampan är så kallad bi-color och kan lysa med vilken färg som helst. Kul om du vill skapa riktigt skruvade bilder.

Studions bakgrund

Istället för den klassiska vita studiobakgrunden eller färgat fondpapper så har jag hängt ett tyg till höger sett från fotografen, och sedan en grönbeige tygfond till vänster.

Till höger sticker även en stege fram vilket är ett medvetet val. Allt för att skapa känsla av rum och ta bort känslan av fotostudio.

Studiobakgrunden är det som jag kommer att arbeta mest med framöver. Den sätter rätt mycket tonen för hela fotografiet. Det är enbart din fantasi, antalet loppisbesök och obskyra föremål som sätter gränsen.

Fotostudio - behind the scenes

 

Fotostudio – behind the scenes

Samtidigt bör inte bakgrunden stjäla alltför mycket uppmärksamhet. I mitt fall så har jag låtit bakgrunden vara ganska dunkel och använt färger som inte skriker efter uppmärsamhet. Vidare så har jag fotografferat med kort skärpedjup för att skapa en separation mellan personen och bakgrunden.

Vidare så har jag fejkat ljuset från ett fönster mot bakgrunden. Det kan nog sägas en del om den effekten, exempelvis att ”fönsterljuset” faller in för snett för att vara naturligt. Något att komma ihåg till nästa fotografering.

Fönstereffekten är skapad med s.k. gobos och en optisk snoot. Min har jag skaffat via Kaffebrus.com som har rätt mycket rolig utrustning som många av de klassiska fotobutikerna i Stockholm saknar. Dessutom går leveransen i regel fort.

Fotomodellen

Här sätter jag merparten av ljuset och ser till att bakgrunden inte tar för mycket uppmärksamhet. Främst så har jag undvikit att videolamporna som riktats mot modellen inte har “spillt” för mycket på bakgrunden.

Vidare så har jag, som nämnts tidigare, fotat med stor bländaröppning för att skapa en lite oskarp bakgrund.

Studions förgrund

I förgrunden så har jag placerat ett stativ med en enkel arm. I den har jag hängt ett halvtransparent tygstycke, ungefär som en gardin. Oskarpa detaljer eller föremål kan bidra till att rama in personen eller förstärka känsla av rum, och att det inte handlar om en fotostudio. Precis som bakgrunden så är förgrunden något som jag kommer att ägna mer tid åt framöver.

Denna form av fotografering där man skapar känslan av rum i en annars kal fotostudio är riktigt kul. Den ställer krav på känsla för inredning och styling, komposition och färger. Dessutom snygg ljussättning som inte känns för artificiell. Riktigt kul!