Porträttfotografering med Gloria Ray Karlmark i Gamla stan i Stockholm

Fotografering av Gloria Ray

”I somras hade jag äran att få fotografera en person i Stockholm som jag beundrar djupt – en kvinna som skapat historia sedan unga år. Gloria Ray Karlmark var 1957 en av nio afroamerikanska studenter som bröt rassegregationen i USA.

Som femtonåring påbörjade hon studier vid Little Rock High School i den rasistiska delstaten Arkansas. Men det var först efter att amerikanska soldater kallats in för att skydda de nio afromerikanska eleverna från runt 1 000 personer som samlats i protest runt skolbyggnaden.

Gloria Ray till höger 1957.

– Min barndom tog slut den där första dagen när vi inte släpptes in i skolan. Jag hade inte råd att vara barn längre, jag insåg att nu handlade det mer om en princip än om mig själv. Det var första men inte sista gången i mitt liv, berättade Gloria Ray Karlmark för tidningen Expo.

Jag träffade henne i Gamla stan för en fotografering till tidningen Expos intervju. Det var en till synes glad, vänlig och mjuk person. Och på frågan om hon är arg efter allt hon genomlevt så blev svaret nej. Trots försöken att stoppa hennes möjligheter till utbildning, och viljan att begränsa hennes och andra liv på grund av hudfärg, så känner hon varken ilska eller hat.

Däremot uttryckte hon en oro över den nuvarande utvecklingen i Sverige där rasism har fått luft under vingarna, och vi ser en politisk rörelse som vill skilja på folk och folk. Tankar och idéer som känns igen från förr.”