Behind the scenens med Evelina Olsén

Hur tar man bättre semesterbilder?

Överexponerade foton eller skarpa svarta skuggor. Utmaningarna kan vara många när man vill ta snygga semesterfoton. Särskilt när solen gassar på för fullt. Här kommer lite funderingar över hur man tar bättre semesterbilder.

Innehåll

Börja med en reflexskärm

Som fotograf stöter jag på utmaningen med att ta bilder i det hårda sommarljuset, där solen skapar skarpa svarta skuggor och överexponerade ljusa områden i ansikten. Men det finns sätt att mjuka upp ljuset och skapa snygga övergångar mellan ljus och skugga, även utan dyra reflexskärmar från Stockholms fotobutiker.

För den som inte har koll på fotojargongen så gör feflexskärmar precis vad namnet antyder – de reflekterar ljus. Exempelvis används de för att göra skuggor mindre mörka, och är standardutrustning på i fotostudios och ”on location”. Samtidigt finns många improviserade alternativ runt omkring dig. Och det bästa är att de är helt gratis.

Personligen har jag använt allt möjligt för att lätta upp skuggor i mina bilder. Jag har använt husväggar, A4-ark, kartong, handdukar, vita skjortor och mycket mer. Det handlar om att vara observant och improvisera med vad som finns till hands.

Fotografering i hårt ljus

Ett exempel var under ett högst improviserat fotojobb på en ö i Grekland för ett gäng år sedan, då jag fick möjlighet att fotografera artisten Evelina Olsén som skulle släppa en ny låt.

Vi befann oss båda av en slump på samma ö. Utan min sedvanliga fotoutrustning som studioljus, reflexskärmar och softboxar ställdes min improvisationsförmåga på sin spets.

Först och främst behövde vi hitta en lämplig plats för fotograferingen. Miljön bestod mestadels av ganska trånga vita gränder. Genom att använda en app till iPhone, som visar solens bana, kunde vi förutse var solen skulle stå vid fotograferingstillfället.

Jag fann en plats där solen vid fototillfället träffade en vit vägg. När ljuset studsade mot väggen skapades ett mjukare ljus på den motsatta sidan av gränden, där Evelina Olsén stod. På så sätt improviserade vi en gigantisk relexskärm.

För att mjuka upp skuggor i ansiktet användes en vit handduk. Ljuset som studsade från väggen var fortfarande ganska skarpt. Därför användes en transparent sarong framför Evelina som ljuset filtrerades igenom, för att skapa ett mjukare ljus.

Billig fotoutrustning

Det här var alltså den portabla ”studio” som jag lyckades sätta ihop med vad jag hade tillgängligt – förutom min kamera. Fotoutrustning behöver alltså inte vara dyrt. Du kan uppnå fantastiska resultat genom att vara kreativ och använda det som finns runt omkring dig.

Så, nästa gång du är ute och tar semesterbilder i det hårda sommarljuset i Stockholm, ta en titt runtomkring, var observant och improvisera med föremål som kan hjälpa dig att påverka ljuset.

Men vad gör man då med bilderna som ändå har fotograferats i för hårt sommarljus? Ett tips är att göra dem svartvita och dra på ännu mer kontrast i ett fotogredigeringsprogram, och sedan hävda att det är konst.

Happy times!