Fotografering till singelomslag med Evelina Olsén

Singelomslag för Evelina Olsén

Tidigare i juni fotograferade jag ett singelomslag  till Evelina Olséns singel som släpps idag. Evelina är artisten med en sådan där röst som får kroppen att rysa. Hon har dessutom körat och turnerat med sångare som Tomas Di Leva, Robert Broberg, Marie Fredriksson, och Shirley Clamp. Men nu har hon alltså klivit fram och släpper sin egna singel “Dö för mig”. Låttexten är skriven av Camilla Läckberg.

Fotografiet till singelomslaget blev lite av ett oplanerat fotojobb på Skopelos i Grekland där vi båda råkade befinna oss. Med hade jag förstås min kamera, men inget av det andra jag brukar släpa med vid fotograferingar – studioljus, reflexskärmar, paraplyer osv. Istället blev det en nyttig övning i att improvisera.

 Så, första steget blev att finna en plats för fotograferingen. Alonissos är en sådan där pittoresk grekisk stad med trånga vita gränder. Med hjälp av en app till Iphone, som håller koll på solens bana, gick det att förutse var den skulle befinna sig vid klockslaget för fotograferingen. Direkt sol vid fotograferingar är oftast inget jag uppskattar. Därför blev det till att hitta en plats där solen träffade en vit vägg. När ljuset sedan studsade blev resultatet ett mjukare ljus på andra sidan av den smala gränden, där Evelina Olsén stod.

För att lätta upp skuggor i ansiktet behövdes en reflexskärm. Det fick helt enkelt bli en vit handduk. Utöver det lyckades vi skramla ihop en transparent sarong ifall vi skulle behöva diffusera ett för skarpt ljus.

Det här var alltså den portabla studio jag lyckades få ihop i brist på precis allt annat – förutom en kamera. Vem har sagt att fotoutrustning behöver vara dyrt?