Fotot på Tess Asplumd blev Årets bild 2017.

Fotografiska i Stockholm

Fram till 12 februari 2023 så pågår utställningen NEWS FLASH – Ett sekel av nyheter på Fotografiska i Stockholm. Utställningen skildrar 100 år av nyhetsrapportering med bilder ur TT:s bildarkiv. Mitt bidrag till utställningen är Årets bild 2017. Bilden togs i Borlänge 1 maj 2016 där en kvinna, Tess Asplund, ställde sig med höjd näve framför en nazistdemonstration.

Fotot blev en viral succé och en stor snackis i sociala medier, både i Sverige och utlandet. Själv så ägnade jag ett gäng dagar till att göra intervjuer och svara på frågor om bilden. Mobilen ringde konstant och jag lyckades knappt röra mig hemifrån. Intervjuer gjordes för medier så som The Guardian, Vanity Fair, CNN, BBC m fl. Och som pricken över i:et så retweetades fotot av författaren J K Rowling och hennes miljontals följare. Själv satt jag förvånat och såg hur fotot levde sitt egna liv utom min kontroll.

Sedan dess har fotografiet poppat upp i olika sammanhang, och nu alltså i samband med TT:s utställning på Fotografiska i Stockholm. Utställningen är riktigt intressant och kan liknas vid en fotoresa genom nyhetshistorien. Här finns allt från den strandade ryska ubåten U137 till månlandningen, och förstås mer nyligare nyhetsbilder. Utställningen är väl värt ett besök!

Mer om utställningen på Fotografiska.