Fotoreportage i Uganda där kristet hat riktar sig mot homosexuella

Fotoreportage från hbtq-hatets Uganda

I våras kom reportageboken Fundamentalisterna – de nya kyrkorna och hatet mot hbtq-personer ut, skriven av författaren och journalisten Annika Hamrud. I fokus står flera av de ugandiska hbtq-personer som lever under hot och förtryck.

Redan under 2016 reste jag tillsammans med Hamrud till Uganda för att fotografera flera av de som boken handlar om, främst hbtq-personer, men även kristna församlingar som hetsar mot homosexuella.

Uganda är ett av världens farligaste länder för homosexuella. Hård kritik riktades mot landet när parlamentet skulle rösta fram en lag där homosexuella kunde dömas till döden, allmänt kallad “kill the gays bill”.

I bakgrunden figurerade en kristen rörelse som drivit kampanjer mot homosexuella under många år, påhejade av amerikanska frikyrkor som sett kampen mot homosexuella gå förlorad i USA. Flera av de vi träffade vittnade om förföljelse, trakasserier och ren misshandel. Tidvis även mord.

En av de som drabbats av hatet är Najjuma. Tillsammans med flickvännen Miriam drev hon en klubb en bit över gränsen från Arua i norra Uganda mot Kongo. Det var ett populärt festställe dit både homo- och heterosexuella kom för att festa natten igenom.

Men en kväll kom beväpnade män till lokalen. Ett 30-tal personer mejades ner, bland dem Miriam. Najjuma överlevde genom att spela död efter att ha träffats av en kula. Sedan dess lever hon i ständig rädsla för att attentatsmännen ska finna henne och avsluta sitt arbete.

Vägrar fördöma homosexuella

Biskop Christopher Ssenyonjo från ett fotoreportage i UgandaDet finns samtidigt ljusglimtar och personer som står upp för mänskliga rättigheter – även inom en kristenhet som demoniserar homosexuella. Ett av de starkaste mötena var biskopen Christopher Ssenyonjo som tog emot oss i hans hem. Till skillnad från den Anglikanska kyrkan som han tillhör så vägrar han att fördöma homosexualitet. Även homosexuella är av Gud menar han bestämt, något som fått allvarliga konsekvenser för honom.

Allt började 2001 med två unga män som kom till honom. De hade försökt råda bot på att de attraheras av andra män. Deras präst hade rått dem till fasta och bön. De hade blivit utstötta, förkastade och fått utstå hårda ord. Båda funderade på att avsluta sina liv.

Ssenyonjos budskap till männen var att acceptera sig själva för den de är, och att Gud älskar dem. Kyrkan svarade med att klippa banden till biskopen. Från att ha haft en stark position i kyrkan blev han utsatt för hot om våld och tilläts inte att arbeta inom kyrkan.

Ssenyonjos flydde landet och bosatte sig USA under en period. Sedan återkomsten till Uganda är han aktivist tillsammans med homosexuella och transpersoner. Och alla är välkomna till hans rådgivning.

”Kärlek. Kärlek. Kärlek”, säger han. ”Det är min enda princip. Kärlek.”

Läs även om hjälten
Gloria Ray Karlmark som jag fotograferade i Stockholm.

Präst i Uganda som välkomnar homosexuella. Bild från ett fotoreportage.