Fotografera insekter med makroobjektiv

Fotografera små monster med makro

Fotografering med makroobjektiv ger inblick i en spännande värld med fascinerande små varelser. Ofta blir man tacksam för att insekterna inte är större än vad de är. De blir lätt till små monster när man förstorar dem.

Innehåll

Kort intro till makrofotografering

Under sommaren hängde jag utanför Stockholm och fick tillfälle att fotografera något helt annat än det jag brukar. Sedan länge har jag ett objektiv med brännvidden 100 mm som jag använt vid produktfotografering. Objektivet är dessutom ett makroobjektiv, dvs man kan fota saker och ting mycket nära. Så, för första gången testade jag på att fota insekter, främst flugor och bin.

Jag tänkte kort berätta hur jag gått tillväga och vad jag har använt för utrustning. Med det sagt så krävs inte exakt samma prylar som jag har. Jag har förmånen att ha en proffsutrustning, och långt ifrån alla är beredda att lägga de pengarna på kameraprylar. Så använd den utrustning som du råkar ha, dock med ett förbehåll. Du bör ha ett makroobjektiv (jag återkommer till det). Sedan gärna Photoshop vilket är det redigeringsprogram jag kommer att ta upp nedan.

Slutligen bör det nämnas att jag inte är ett proffs på makrofotografering. Jag fotograferar vanligtvis porträtt och reportage, inte insekter. De finns dessutom fotografer som lägger ner själ och hjärta i makrofotografering och som tar fantastiska bilder. Jag är inte en av dem. Det jag beskriver nedan är nog den enklaste formen av insektsfotografering. Bara så att du vet.

Fotoutrustning för makrofoto

Som nämnt så bör du ha ett makroobjektiv som alltså låter dig fotografera saker på extremt korta avstånd. Sådana kameraobjektiv förekommer i en mängd olika prisklasser. Sigma har ett för runt 4 000 kr som kan passa för den ambitiöse hobbyfotografen. Jag har själv inte testat objektivet men Sigma har på senare år tillverkat många bra gluggar.

När det gäller själva fotograferingen så har jag inte använt stativ i detta fall. Snarare har jag satt båda armbågarna på något stadigt som ett bord, mina knän eller liknande för att öka stabiliteten. Orsaken varför jag har skippat stativ är att insekterna rör sig snabbt och det gäller att hänga med. Så, fotografering på frihand och försöka vara så stabil på handen som möjligt är vad som gäller.

Det faktum att insekter, särskilt bin, sällan är stilla är något som kommer att sätta tålamodet på prov. Och med ett makro så får du extremt kort skärpedjup, dvs det området där objektet är skarpt (läs mer om 
skärpedjup på Moderskeppet). Minsta rörelse från dig eller insekten gör att objektet lätt hamnar ur fokus. Så ta det lugnt och låt fotograferingen ta tid. Den här formen av fotografering kräver massor av tålamod.

Kamerainställningar för makro

Den optimala kamerainställningen är kort slutartid och liten bländaröppning, dvs ett högt bländartal. Den korta slutartiden ””fryser”” saker i rörelse varför du slipper oskärpa på grund av att insekten vägrar vara still. Det höga bländartalet i sin tur ger ett längre skärpedjup, dvs större område där insekten är skarp, vilket ökar chansen till en skarp bild.

Både kort slutartid och ett högt bländartal kräver en hel del ljus. Så förslagsvis så väljer du att fotografera en solig sommardag, även om direkt solljus inte alltid är att föredra. Testa sedan att ta bilder om och om igen. Man lär sig i regel snabbt vad som gäller för de olika krypen och hur de bäst fotograferas.

Fotoredigering

Efter fotograferingen så är det dags att mecka lite i Photoshop. Så här har jag gjort. Jag börjar med att öppna bilden i programmet. Även om jag har fotat nära med mitt makroobjektiv så vill jag att själva insekten ska ta upp majoriteten av hela bilden. Jag kommer därmed att beskära bilden ganska rejält.

För att kunna beskära bilden maximalt så har jag ibland börjat med att ändra bildstorlek och göra fotot större än vad det är när det kommer ur kameran. Det går nämligen att öka storleken på bilder genom att låta Photoshop tillföra bildinformation till fotot i efterhand.

Gör såhär. Välj “Bild” i Photoshops meny och sedan “Bildstorlek”. Öka på storleken, dvs skriv in ett större antal pixlar eller centimeter i bredd eller höjd. Se till att “Ändra” är iklickad och att “Automatisk” är vald (se bild nedan).

Ändra bildens storlek i Photoshop

Testa att öka på storleken olika mycket, dock inte för mycket. Gör du fotot för stort med hjälp av “Bildstorlek” så kommer det att synas, vilket inte är snyggt. Ju större bilden är i antal pixlar eller centimeter, desto mer kan bilden beskäras och ju “närmare” kommer du insekten. Därefter beskär jag bilden med beskärningsverktyget i Photoshop. Voilà så har du en schysst närbild på en insekt.

Beskära i Photoshop


Lycka till med fotandet! Här kommer ytterligare några bilder:

Föregående bild
Nästa bild