Kampsportaren Hanna Sillén

”Be like kokt spaghetti”

För några år sedan rörde jag mig runt på Stockholms kampsportsklubbar som fotograf för Fighter Magazine. Där fotade jag några av Sveriges mest talangfulla kampsportare. Papperstidningen har sedan ersatts av en webbtidning och pod. Här kommer några av mina foton på de som gjort svensk kampsport till en framgångssaga.

Innehåll

Föregående bild
Nästa bild

Lina Wåglund

Karriären började som 5-åring då hon spenderade halva året i Thailand. Det var där som hennes far puttade in henne på en taekwondoklubb med förhoppningen att hon skulle bli tillräckligt trött för att somna på kvällen. Taekwondon byttes senare till karate och kom att dominera hennes uppväxt.

“Be like kokt spaghetti” sammanfattar Lina sin tävlingsfilosofi. Och den har fungerat. Redan som 17-åring skapade hon svensk karatehistoria – upprepade gånger. Och efter VM-guld, EM-guld och 22 SM-guld siktar hon nu på OS i Tokyo 2020.

Föregående bild
Nästa bild

Sofia Olofsson

Från en kampsportskällare i Stockholm till världsmästartitel 2018. Därutöver har hon vunnit det mesta som går att vinna. Till råga på allt är hon den första idrottaren inom Svenska budo- och kampsportsförbundet som tagit sig till andra stadiet av Jerringpriset. Nomineringen gäller 2017 som var det bästa året som en svensk thaiboxare haft någonsin.

Föregående bild
Nästa bild

Hanna Sillén

Hanna Sillén är en multikonstnär av världsklass inom kampsporten. Från kinesisk kickboxning 2004 så inledde som en proffskarriär 2010 inom MMA – Mixed Martial Arts, och blev snabbt en av Europas bästa utövare på damsidan. Hon var då som svensk kvinna en pionjär inom sporten och medverkade i dokumentären “Flickan med handskarna” som sändes på SVT.

Dokumentären porträtterar en lågmäld och ödmjuk person, ungefär så som jag uppfattade henne vid fototillfället, som hamnat i en extrovert business där sportens varumärke bygger på udda karaktärer och spexare.

Idag hänger hon snarare på SPR Athlete Factory på Södermalm i Stockholm och tränar Brazilian jiu-jitsu. Och tävlar förstås.

Föregående bild
Nästa bild

Reza Madadi

Svensk MMA har periodvis varit starkt förknippad med fightern Reza “Mad Dog” Madadi. Han är älskad av många, men betraktad som kontroversiell av andra.

Under intervjun fick han frågan om hans vanligtvis provocerande uttalanden om sina motståndare, särskilt under invägningen:

– En del är show och en del är att jag tänder till inför matchen. När jag står där på invägningen går jag igång. Det är aggression, men rädsla också. Det finns ingen känsla som den, det är nästan så man skiter på sig och samtidigt älskar jag det.

– Efter matchen, däremot, har har det hänt att jag gått och käkat middag med han jag fajtats mot, köpt presenter till hans barn och så.