Porträttfotografering i Malmö till rapporten Stängda dörrar

En serie nya porträtt

Nu i början av november släpptes rapporten Stängda dörrar. Det är en rapport från Stiftelsen Expo med ett allvarligt tema – hatbrott och diskriminering. Men till skillnad från många andra rapporter så fick den en snygg och modern layout av Daniela Juvall. Själv bidrog jag med ett gäng helsidesporträtt för att lätta upp rapporten ytterligare.

Ledorden för porträtten var allvar, stolthet, pondus och fotograferades främst i Stockholm, men även i Malmö. Så i oktober tog jag mitt pick och pack – dvs en blytung kameraväska, blixtstativ och beauty dish – och hoppade på tåget till Skåne.

Min strategi när det gäller fotografering av porträtt är att finna ett mindre område med så många olika miljöer som möjligt. Det ska alltså vara korta distanser mellan fotoplatserna. Så helst vill jag leta platser någon dag, eller några timmar, innan själva fotograferingen. Ofta handlar det inte om några avancerade miljöer – en sliten vägg, en miljö med ett djup eller en plats där ljuset faller fint. I Stockholm är en sådan plats området runt Eriksdalsbadet där man finner vackra träväggar, grönska, sliten betong, bropelare m.m.

Den här gången var jag utrustad med en beauty dish med en ”strumpa” över för att mjuka upp ljuset, och ett raster för att göra ljuset hårdare. Jag gillar att använda beauty dish, men problemet är att den tar plats och inte går att fälla ihop. Min mer portabla favorit är annars ett litet silverparaply som nästan inte tar någon plats alls. Den kostar förhållandevis lite om det skulle gå sönder.

Men ett problem med paraply utomhus är att det fungerar som ett segel. Jag äger ett gäng skeva paraplyer som åkt i marken på grund av blåsten. Som tur är har blixtarna alltid klarat sig. Det gör att en beauty dish är lite enklare att använda utomhus.

Såhär kunde fotograferingarna se ut – fotograferingstillfället respektive färdig bild:

Behind the scenes - fotograf David Lagerlöf