Island - fotografers favoritland

Besök i hittepå-landet Island

Att fotografera på Island är så långt ifrån att vara fotograf i Stockholm som man kan komma. Här finns de enorma vidderna, dramatiska landskapen och de där miljöerna som är hämtade ur Sagan om ringen. Som ett slags hittepå-land, men på riktigt.

Sagolandskapet förstärks av det faktum att 67 procent av islänningarna menar att det är möjligt att alver existerar, enligt en undersökning från 2007. Islänningarna skrattar självklart åt deras tro på väsen, men allvaret finns samtidigt där. I en karg miljö där snöstormar och iskalla vintrar kan ställa livet på sin spets måste man tro, menade en islänning jag talade med.

Det i särklass mest udda fotot tog jag på en gammal lavabädd, som numera hade blivit till svart sand. Där hade ett amerikanskt plan nödlandat, oklart när. Piloten och hans män hade lämnat planet för att några dagar senare upptäcka att någon slangat bensinen ur tanken. Sedan dess har planet stått och förfallit. Mitt ute i ingenstans, i en miljö som är hämtad ur ett avsnitt av Lost.

Till fotografers stora förtjusning.

Att vara fotograf i Stockholm i all ära, men Island rockar.