• Fotoreportage om folkmordet i Srebrenica. Fotot är från den före detta nederländska FN-basen dit folk flydde för att söka skydd, men lämnades istället över till serbiska styrkor. Kort därefter iscensattes folkmordet.

Fotoreportage i senaste Expo

Under våren begav jag mig från Stockholm till Bosnien-Hercegovina för ett fotoreportage. I slutet av juni kom numret av Expo som jag fotograferade för. Reportaget handlar om folkmordet i Srebrenica, och under några dagar träffade jag och en reporter bosnier som på ett eller annat sätt fallit offer för folkmordet. Men även serber som försökte få igång en diskussion kring grymheterna under kriget – personer som bemöttes med tystnad eller blev paria i ett samhälle som fortfarande präglas av stark nationalism.

Men det starkaste intrycket var mötet med Fadila vars man och son mördades efter att ha flytt undan serbiska styrkor som intog Srebrenica. Tillsammans med många tusen andra sökte de tillflykt hos de nederländska FN-trupperna som hade en bas i närheten. Men FN-trupperna valde att lämna basen. De kommande dagarna genomfördes folkmordet i Srebrenica där 8 000 personer mördades.

Det var svårt att vara professionell när Fadila inne i den gamla FN-basen berättade om sin familjs öde. Både jag och den bosniske översättaren hade svårt att hålla tårarna borta. Hennes berättelse blev obarmhärtigt påtaglig, och den skiljevägg mellan mig och verkligheten som kameran som brukar utgöra, raserades.

Det är samtidigt hoppfullt att många vi träffade talade om försoning. En försoning som uppgavs var möjlig, men som självklart skulle ta tid. Det var inte det mångkulturella Bosnien som var ett undantag – det hade existerat långt innan drömmarna om nationalism och etnisk homogenitet. Undantaget var snarare idéerna om att samexistens skulle vara något omöjligt, och att områden måste rensas från icke önskvärda folkgrupper, där bosniska muslimer beskrevs i hotfulla termer.

Resultatet av de nationalistiska tongångarna blev etnisk rensning och folkmord. Något som kan var värt att komma ihåg när partier i Sverige och Europa kallar sig för nationalister och beskriver muslimer som ett hot.

Under resan gjorde jag även ett antal filmade intervjuer med överlevare. En av dem är Fadila Efendic.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

FOTOBLOGG

  • Jag lever på kaffe och cigaretter berättar Salko, en av de som överlevde folkmordet i Srebrenica. Fotot är från en reportageresa.

Fotoreportage i Bosnien

"De har hittat min bror" berättar Salko, en av de som överlevde folkmordet i Srebrenica. Han lever på kaffe och cigaretter berättar han. Minnena kommer fortfarande tillbaka som mardrömmar om nätterna.

  • Motorcykel i Vietnam som är lastad med plaststolar så att den blir ca två meter bred.

Galna fotografier från Saigon

Vietnam är platsen där man föds med en motorcykel. Körkort är inte så viktigt, men däremot en rejäl tuta. Se galna foton från Vietnam.

2018-08-08T00:39:57+00:00juli 8th, 2015|
Sidan använder cookies. Klicka "Jag godkänner" för att acceptera cookies eller läs mer här. Jag godkänner